Přejít na hlavní obsah

Nástupní plat absolventů MU vzrostl o více než dva tisíce korun

Jak si vedou absolventi po té, co opustí brány své alma mater, ukázal sociologický průzkum.

Čerstvým absolventům Masarykovy univerzity z roku 2014 se meziročně zvedla hrubá mzda o více než dva tisíce korun. Téměř 85 procent z nich navíc zůstává po ukončení školy v oboru, který vystudovali. To jsou některá ze zjištění, která vzešla z posledního výzkumu prováděného mezi absolventy, jenž univerzita každoročně dělá.

Když dostali loňští studenti svoji první výplatu po absolutoriu, viděli na výplatní pásce v kolonce hrubá mzda průměrně částku 25444 korun. „Proti loňsku to představuje nárůst o 2308 korun,“ upozornil na důležité číslo Jaroslav Nekuda ze střediska vědeckých informací na ekonomicko-správní fakultě, jenž data zpracovával. Na celou studii (a řadu dalších) i konkrétní sledované indikátory se může každý podívat na webových stránkách odboru pro strategii.

O navýšení průměrné mzdy se postarali zejména informatici, kterým se už tradičně daří po ukončení studia získávat nejvyšší platy. Za nimi jsou lékaři a absolventi Ekonomicko-správní fakulty MU. Odborníci se u této kategorie někdy dívají ještě na jiné číslo. Udávají i takzvaný useknutý průměr, tedy číslo očištěné od pěti procent nejvyšších a nejnižších hodnot. V tomto případě se čerství absolventi Masarykovy univerzity dostali na hrubou průměrnou mzdu 23200 korun.

Z šetření dále vyplývá, že v období kolem státnic už má 18 procent studentů práci nalezenou, i když ještě nepracují, a 41 procent už je v té době ekonomicky aktivních. „Meziroční srovnání ukazuje nárůst ekonomicky aktivních o osm procentních bodů,“ doplnil Nekuda. Více než 70 procent zaměstnaných absolventů přitom tvrdí, že najít zaměstnání pro ně bylo velmi nebo relativně snadné a 85 procent pracujících absolventů zůstává i po škole v oboru, který vystudovali.

Data také ukazují, že čtyři z deseti zaměstnaných absolventů pokračují v práci, kterou získali už během studia. Z výzkumu lze vůbec vyčíst řadu rad pro ty, kteří se na hledání zaměstnání teprve chystají. Jako nejlepší strategie se jeví aktivní oslovování zaměstnavatelů, odpovídání na inzeráty, absolvování konkurzů a odborných praxí a pracovních stáží v průběhu studia.

Dotazník vyplnilo v posledním průzkumu 1035 respondentů z 2466 oslovených, což znamená návratnost 42 procent. Osloveni byli absolventi prezenčního magisterského studia s českým nebo slovenským státním občanstvím. Z těch, kteří odpověděli, bylo 85 procent Čechů a 15 procent Slováků.

Hlavní novinky