Přejít na hlavní obsah

Univerzita sesbírala plný kamion s humanitární pomocí pro Ukrajinu

Katedra sociální pedagogiky odeslala oblečení, deky a trvanlivé potraviny uprchlíkům zasaženým válkou.

Humanitární pomoc na chodníku před pedagogickou fakultou na Poříčí 31.

Před necelým měsícem začala Katedra sociální pedagogiky Pedagogické fakulty MU se sbírkou materiální pomoci pro rodiny, které trpí důsledky konfliktu na východě Ukrajiny. Výtěžek sbírky nakonec předčil všechna jejich očekávání. Na východ dnes z Brna zamířil celý kamion naplněný oblečením, botami, přikrývkami nebo trvanlivými potravinami.

Normálně sedí v učebnách, dnes je ale několik desítek studentů sociální pedagogiky výjimečně opustilo. Pomáhali totiž nakládat věci, které lidé z univerzity i mimo ni postupně nanosili do školy, aby tak pomohli těm, které zasáhly boje na Ukrajině. Rukama jim prošly možná i stovky pytlů věcí.

Studenti přinášejí další věci ze skladu.

„Těch výtahů je tam ještě tak třicet,“ konstatovala jedna ze studentek po tom, co ze čtvrtého patra budovy, kde katedra sídlí, sjela do přízemí první várka věcí. Na motorizovanou pomoc tak studenti časem rezignovali a vzali to po schodech po svých.

„Podpora Ukrajiny je až dojemná, lidé nosili kufry oblečení, nejrůznějších věcí a hodně i nových. Domlouvaly se různé minisbírky ve vesnicích, lidé oslovili také obchodníky a i zapojení studentů je mimořádné,“ líčila vedoucí katedry Lenka Gulová, jež sbírku pořádala.

Nápad vznikl jako reakce na aktuální zprávy ze země, kde mají sociální pedagogové řadu přátel, s nimiž pracují na společných projektech.

Pomoc z Brna míří do takzvané Mykolajivské oblasti, kam se přesunuli uprchlíci z Krymu, okolí Doněcku a Luhansku. Podle aktuálních informací je jich v oblasti asi 8600. Ačkoliv se jim politická reprezentace oblasti snažila zajistit provizorní bydlení a dětem třeba možnost chodit do školy, kompletně se o uprchlíky postarat nedovede, a proto musí přijít na řadu sbírky.

„Ze svých domovů většinou odešli jen s tím nejnutnější, základním oblečením, s čímž samozřejmě nevydrží dlouho. Proto sháníme věci jinde,“ vysvětlila Valentyna Lyulya z Asociace pro mezinárodní otázky v Praze, jedna z iniciátorek akce, která pomáhá všechno koordinovat.

Nakládání do dodávky, kterou se věci postupně převáží ke kamionu, jenž vyrazí na Ukrajinu.

Převoz věcí do země zajišťuje prakticky i finančně Ukrajinský odborový svaz, organizace Ukrajinců žijících v České republice, jmenovitě Taras Kostuyk. Podle slov Lyulya je pomoc lidí ze zahraničí neocenitelná. Hodně se angažují země bývalého Sovětského svazu, hlavně pobaltské státy, ale také Polsko nebo Česko.

„Hlavně podpora Člověka v tísni je pro nás skvělá, ti totiž působí přímo na místě a přesně vědí, co je potřeba.“

Hlavní novinky