Přejít na hlavní obsah

Velvyslanec USA ke studentům: Vstupujete do komplikovaného světa

Andrew Schapiro přednášel na fakultě sociálních studií a diskutoval se studenty o vztahu Spojených států a Evropy.

Americký velvyslanec Andrew Schapiro včera diskutoval se studenty fakulty sociálních studií. Na akci pořádané Studentskou sekcí Mezinárodního politologického ústavu MU se věnoval především česko-americkým vztahům či spíše vztahům Evropy a Spojených států a ujišťoval diváky o potřebě udržovat partnerství.

Schapiro chová k Česku vřelý vztah. Má totiž české kořeny. Ambasadorova matka se narodila v Československu a s rodinou emigrovala do Spojených států, a tak se Schapiro do Česka prý rád vrací. „V Brně jsem už potřetí. Je to střed centra Evropy, má svou bohatou historii a kulturu. Nevěděl jsem, jestli nemám čekat nějakou malou vesničku s trhovci, ale Brno je se díky technologickým firmám a univerzitám modernější než San Francisco,“ řekl s úsměvem velvyslanec.

Diváky přeplněný sál přivítal českým pozdravem: Dobré odpoledne, zbytek už odpřednášel v angličtině. Začal vyzdvižením hodnot, které v dnešním globalizovaném světě považuje za důležité. Zdůraznil především význam mezinárodní spolupráce.

„Čelíme vážným světovým problémům, jako je napětí v Sýrii nebo na Ukrajině, ohrožením, jako je epidemie eboly či změna klimatu. Tyto otázky nemůže vyřešit jeden národ, lze jim čelit jen mezinárodní spoluprací při respektování suverenity zemí a se vzájemnou solidaritou. Evropa a Spojené státy stojí při sobě a je důležité, abychom ve spolupráci pokračovali,“ prohlásil Schapiro.

Diváky také ujistil, že Spojené státy si Česka a jeho spojenectví velmi váží. „Lidé u nás obdivují vaši zemi. Česká republika je demokratický stát, který klade důraz na lidská práva, prošel transformací a pomohl s ní i ostatním státům. Potřebujeme vás.“

Schapira si přišly poslechnout stovky studentů.

Otázky diváků se ale z velké části týkaly dění na Ukrajině a v Rusku. „Všichni stojíme o dobré vztahy s Ruskem. Je ale třeba rozlišovat Rusko a Putina. Putin se nestará o úspěch, ale o sílu. Jeho propaganda je dnes sofistikovanější než kdy dříve. Testuje, jak zareagujeme, když si po kouscích ukrajuje. My musíme vysílat správné signály. Jedině tak bude svět bezpečnější. Doufám, že Putin porozumí sdělení, že na jakoukoliv další eskalaci napětí bude reagováno se vší vážností. Největší nebezpečí je, že se Putin přepočítá,“ prohlásil velvyslanec.

Došlo i na téma týkající se podpory studia v Americe. „Výměna mezi Masarykovou univerzitou a univerzitami ve Spojených státech bude pokračovat. Jednou z priorit je zvýšení počtu studijních programů, přes které mohou studenti nebo absolventi do Spojených států vycestovat,“ sdělil vysokoškolákům.
Obrátil se na ně ale také se vzkazem. „Vstupujete do velmi komplikovaného světa s řadou příležitostí a výzev. I když jste totalitní režim nezažili, dědíte velmi komplikovaný svět a účastníte se transformace, která stále probíhá. Myslete na to,“ zdůraznil Schapiro.

Hlavní novinky