Přejít na hlavní obsah

Organizátorka sbírky pro uprchlíky: Místo s krosnou jedeme s několika dodávkami

Materiální pomoc je možné každý den odpoledne nosit do Univerzitního kina Scala.

Mezi filmové plakáty nosí lidé hygienické potřeby a deky pro uprchlíky.

Zprávy o uprchlících vyvolaly tento týden vlnu solidarity mezi lidmi. Sbírky pro rodiny i jednotlivce utíkající zejména před válkou v Sýrii pořádají lidé po celé republice a rovnou tři se odehrávají také v Brně. Dovézt věci potřebným na nádraží do Budapešti se rozhodla i absolventka fakulty sociálních studií Zuzana Lenhartová. A obrovský zájem o její sbírku v Univerzitním kině Scala ji nadchnul. Na cestu se k ní jako tlumočníci přidají i syrští studenti Masarykovy univerzity.

„Když se objevila informace o migrantské krizi na maďarských nádražích, s přítelem jsme se rozhodli, že místo plánované dovolené pojedeme raději jako dobrovolníci pomáhat tamní humanitární organizaci Migration Aid,“ popisuje sedmadvacetiletá Zuzana s tím, že o pár věcí pro uprchlíky požádala na Facebooku své přátele. „Začali mi ale psát také úplně neznámí lidé, že by rádi pomohli,“ říká Zuzana. Odtud byl jen krok k uspořádání sbírky v Univerzitním kině Scala, kam lidé mohou nosit věci každý den včetně víkendů od 14. do 23. hodiny.

Sbírají se zejména deky, spacáky, karimatky, pevné boty, ručníky, svítilny, nekovové hračky pro děti a základní hygienické potřeby. Oblečení zatím sbírka nepřijímá, v Budapešti na jeho skladování není prostor. Jídlo lze objednat pomocí online donášky přímo tamní humanitární organizaci Migration Aid.

Hned první den sbírky přišla do kina s pomocí Jana Plotková, absolventka filozofické fakulty, která se o sbírce dozvěděla přes Facebook. „V informacích bylo uvedeno, že nejvíce jsou potřeba hygienické dámské vložky. Proto jsem se ve středu cestou do kina stavila v drogérii a koupila pět balíčků," vypráví s tím, že k podmínkám uprchlíků na nádraží Keleti nemá slov. Teď už jsou místo vložek podle organizátorky potřeba spíše karimatky, pláštěnky a deky.

Kupící se věci Zuzana a lidé, kteří nabídli svá auta, postupně odváží do Budapešti. „Z původního plánu jet s přítelem autobusem a do krosny přibalit pár potřebných věcí se začíná klubat cesta s plnou dodávkou a se skupinkou syrských studentů MU, kteří budou na místě pomáhat tlumočit a uklidňovat tamní velmi chaotickou situaci,“ popisuje. První auto s věcmi odjelo už v pátek, další dvě vyrazí v pondělí a v úterý vyjede dodávka. Dveře kina ale budou pro dárce otevřené až do konce září.

Další materiální sbírku pořádá Diecézní charita Brno na třídě Kpt. Jaroše. Přijímá deky, spacáky, oblečení, boty, hygienické potřeby či cigarety. Daruje je uprchlíkům v provizorních evakuačních centrech u státních hranic na jižní Moravě a v zařízení v Zastávce u Brna. Lidé mohli během týdne nosit věci také do kavárny Tři ocásky, sbírka je ale nyní už ukončená. Přehledné informace o dalších možnostech pomoci uprchlíkům v Česku i zahraničí najdou zájemci na stránce pomocuprchlikum.cz.

Hlavní novinky