Přejít na hlavní obsah

Autorská čtení na pedagogické fakultě slaví pět let

Po čtyři podzimní úterky bude na pedagogické fakultě ke slyšení to nejlepší ze současné české literatury.

Spisovatelka Olga Stehlíková vystoupí na posledním večeru, který se koná 1. prosince.

Už v úterý 20. října odstartuje pátý cyklus autorských čtení na Pedagogické fakultě MU. Letošní podzim bude patřit oblíbeným českým spisovatelům včetně nedávných laureátů ceny Magnesia Litera, jako jsou Emil Hakl nebo David Zábranský. 

Literární večery se budou konat vždy v úterý od 18:00 na Poříčí 7, v posluchárně č. 1 (bývalá aula). V tomto semestru budou čtení celkem čtyři: kromě 20. října ještě 3. a 24. listopadu a 1. prosince.

Hned na prvním večeru se představí oba loňští laureáti ceny Magnesia Litera v kategorii poezie a próza: Olga Stehlíková a Emil Hakl. Při dalších čteních se můžou literární nadšenci těšit třeba na Davida Zábranského, který za román Slabost pro každou jinou pláž získal v roce 2007 cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku; či na brněnskou autorka Věru Rosí, jejíž sbírka Holý bílý kmen získala Cenu Jiřího Ortena. 

„Vzhledem k tomu, že letošní ročník je pátý, tak také trochu slavíme. Vystřídalo se u nás přes třicet předních osobností současné české poezie a prózy. Vyzvedávat někoho nelze, jsem vděčný všem, kteří přijeli. Za zvláštní zmínku stojí ale dnes již nežijícího Zbyněk Hejda, jehož čtení v roce 2012 bylo jeho posledním veřejným vystoupením vůbec,“ přibližuje Miroslav Chocholatý z katedry českého jazyka a literatury, která literární události připravuje.

A na který z letošních večerů se podle Chocholatého vyplatí určitě přijít? „Básník Radek Malý si vybral naši fakultu jako místo pro křest své nové sbírky, která právě vychází v brněnském nakladatelství Host. V literárních kruzích bývá takovýto večer vždy velkou událostí,“ doporučuje akademik. Vystoupení Radka Malého se uskuteční 3. listopadu.

Hlavní novinky