Přejít na hlavní obsah

Cloudová ochrana počítačů Whalebone uspěla ve Starcube

IT firma absolventů Masarykovy univerzity získala v akcelerátoru JIC Starcube cenu Hospodářských novin.

Jedni ze zakladatelů Whalebone, Richard Malovič (vlevo) a Robert Šefr.

Nejlepší projekty ocenil začátkem prosince podnikatelský akcelerátor JIC StarCube organizovaný Jihomoravským inovačním centrem. V závěrečné show uspěli před mezinárodní porotou především zahraniční start-up firmy. Mezi oceněné se dostal jen jediný domácí, československý projekt Whalebone, který rozjíždějí absolventi Masarykovy univerzity.

Šestice mladých mužů získala cenu Hospodářských novin za produkt, který chrání sítě před malwarem, tedy škodlivým softwarem pronikajícím a poškozujícím počítačové systémy, a před infikovanými webovými stránkami. Zabezpečení sítě je přitom postaveno na cloudovém řešení a jeho velkou výhodou je, že ochraňuje všechna zařízení připojená na internet bez toho, aby si do nich uživatelé museli instalovat jakýkoliv program či aplikaci.

„Kombinujeme dva zdánlivé protipóly. Na jedné straně jsou to obrovské a neustále aktualizované databáze hrozeb z celého světa, a na straně je to nulová zátěž pro koncové uživatele nebo jejich zařízení,“ přiblížil projekt Whalebone jeden z jeho zakladatelů a absolvent právnickéekonomicko-správní fakulty Richard Malovič. Doplnil, že možnost zasáhnout všechna zařízení je důležitá proto, že v současnosti jejich počet rychle narůstá a jejich automatická ochrana je výhodou.

Projekt Whalebone není řešením pro jednotlivé uživatele, ale především pro firmy, instituce a poskytovatele internetu. „Nainstalovat naši ochranu znamená pro správce sítě jen několikaminutovou úpravu jediné konfigurace. Díky tomu je pak ale chráněn kdokoliv, kdo přijde na dané stránky či využije internetové služby příslušné společnosti,“ vysvětlil Malovič.

Do StarCube se firma přihlásila z několika důvodů. Chtěla mít motivaci pro vylepšování projektu a budování vztahů se zákazníky a také získat určitou míru kredibility a ocenění. „S tím souvisí třetí důvod, a to je získání kontaktů, řada důležitých schůzek a zpětné vazby od již zavedených firem z odvětví,“ doplnil Malovič.

Na projektu Whalebone se podílí zatím šest lidí, absolventů fakulty informatiky, ekonomicko-správní fakulty a právnické fakulty. „Poznali jsme se díky organizování soutěže pIšQworky, u jejíhož zrodu jsme před lety byli jako organizátoři a zakladatelé,“ uvedl Malovič s tím, že na Whalebone se podílí také Robert Šefr, Michal Karm Babáček, Petr Vítek, Tomáš Kozel a Petr Kopřiva.

Jejich projekt běží zatím v pilotním provozu u sedmi zákazníků. Jejich počet chtějí rozšířit a potvrdit tak funkčnost ochrany. „V lednu bychom rádi přešli do komerčního provozu v rámci České republiky a Slovenska a pokusíme se také co nejrychleji vpadnout na německy hovořící trh,“ uzavřel Malovič.

Hlavní novinky