Přejít na hlavní obsah

Filozofická fakulta dostala tisíce knih od historika umění

Svou sbírku věnoval Semináři dějin umění německý historik umění Hans Belting.

Hans Belting otevírá knihovnou nesoucí jeho jméno.

Novou Knihovnu Hanse Beltinga otevřel tento týden Seminář dějin umění Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Stalo se tak díky daru od světoznámého německého historika umění, jehož jméno knihovna nese. Hans Belting do Brna poslal svoji sbírku zaměřenou na umění středověkého a byzantského světa. Filozofická fakulta se tak stala jedním z nejlépe vybavených míst v Evropě pro studium středověku v oblasti Středomoří.

Knihovna poskytne studentům a badatelům tisíce knih, které 80letý Belting a jeho bývalá žena sbírali velkou část svého života. Historik platí za ceněného experta, loni získal mezinárodní Balzanovu cenu, která se uděluje významným osobnostem v oblasti humanitních věd, věd o živé přírodě nebo kultury. „Jeho dar je pro nás velkou ctí, umožňuje z velké části překlenout politiku izolace, která za minulého režimu vedla k velmi selektivnímu nákupu knih,“ uvedl Ivan Foletti ze semináře dějin umění, co pro něj a jeho kolegy zisk ohromného množství svazků znamená.

Sám Belting měl podle svých slov pro poslání knih do Brna hned několik důvodů. „Předně je to moje přátelství s Ivanem, pak také nadšení zdejších studentů, které jsem potkal v prosinci roku 2014, když jsem tady byl poprvé, a pak také, že se v Brně podle mého názoru odehrává dialog mezi Západem a Východem,“ řekl muž, jemuž se teď jeho domácí kolekce knih výrazně smrskla. „Je zvláštní sledovat, jak všechny ty knížky, kterými jsem roky listoval, najednou žijí novým životem. A co teď budu dělat? Mohl bych jít už opravdu do důchodu, ale to se nestane. Budu se zkrátka věnovat jiným tématům,“ líčil s úsměvem u nových regálů Belting.

Knihovna v prostorách budovy K filozofické fakulty, kde ještě před dvěma měsíci nebylo nic a dřív se tam nacházela tělocvična, pojme přibližně 16 tisíc svazků. Aktuálně je zaplněná asi z poloviny, a to knihami od Beltinga a také těmi, které už seminář dějin umění měl. Podle Folettiho se totiž výzkumníci rozhodli dát dohromady všechny materiály vztahující se ke středověku na jedno místo, aby je měli studenti, badatelé i lidé, které jednoduše jen zajímají dějiny umění, při ruce.

Poloprázdné regály určitě nezůstanou dlouho. Už nyní se jedná o tom, že by do Brna mohly zamířit soubory publikací dalších tří osobností oboru. O konkrétních jménech Foletti zatím mluvit nechtěl, podotkl ale, že pokud by vyšla všechna tři jednání, jen pár dnů stará knihovna by všechny nově příchozí knihy ani nepojala.

Hlavní novinky