Přejít na hlavní obsah

Studenti se budou učit o islámu stylově. V muslimském centru

Politologové chtějí v islámském kulturním centru v Králově Poli pořádat přednášky o islámském radikalismu. 

Abdulrahman Adday (vlevo) a Josef Kraus.

Běžnou učebnu za autentické prostředí vyměnili koncem semestru studenti bezpečnostních a strategických studií Masarykovy univerzity. Mimo školu pořádají takzvané Bezpečnostní večery, kde tentokrát mluvil specialista na islám Josef Kraus. A udělal to příhodně v prostorách nového Islámského kulturního centra Ahlulbayt v Králově Poli v Brně. Vzniklo právě proto, aby se v něm lidé z různých náboženských a politických světů mohli potkávat.

Z ulice nenápadný drobný dům je nenápadný i vevnitř. Jsou v něm čtyři menší učebny a dvě velké místnosti – jedna s konferenčním stolem, druhá se dvěma rozměrnými koberci zdobená vyřezávanými sloupy s orientálními vzory. Právě tady se studenti potkali, aby se bavili o šíitské odnoži islámu a politických a společenských poměrech v Íránu. Josef Kraus tam coby expert na vojenskou problematiku nebo zbrojní konflikty strávil dva zimní měsíce.

„S panem Addayem, provozovatelem nového centra, se známe už několik let. Potkali jsme se, když jsem sháněl informace o šíismu, protože jeho vyznavačů je v Brně jenom několik,“ přiblížil Kraus, co bylo na začátku toho, že se s vyprávěním o svých zážitcích přestěhoval mimo učebny fakulty sociálních studií.

Jedna přednáška by měla být jen začátek. Kraus uvažuje o tom, že by se do Králova Pole od následujícího semestru přesunuly jeho standardní přednášky o islámském radikalismu nebo akce spojené s návštěvami hostů ze zahraničí. „Spolupráce s muslimským centrem je do jisté míry i reakcí na diskusi, která se teď ve společnosti odehrává. Přijde mi správné, že se do ní Masarykova univerzita takto vloží,“ doplnil ještě pedagog.

Úplně stejně, jen z pomyslné druhé strany kulturního spektra, to vnímá také Abdulrahman Adday. „Chceme centrum co nejvíc otevřít studentům a veřejnosti vůbec, vysvětlovat jim, jaká je naše kultura a naše náboženství a obrazně stavět mosty,“ řekl Adday, jenž počítá i s poskytnutím prostoru pro rodinné oslavy a do budoucna také pro kurzy arabštiny.

„Hlavně lidé z okolí měli představu, že budujeme mešitu nebo modlitebnu, to ale není pravda. Postavili jsme spíš kulturní než náboženské centrum, i když náboženství k nám také pořád patří,“ doplnil ještě Adday, který žije neobyčejně zajímavý život.

V tuzemsku jako doma
Do Česka přišel před třiceti lety z Iráku, léta se tady živí jako podnikatel v zemědělství. Na jižní Moravě už dávno zakořenil, takže například jeho syn Adam se narodil už tady a aktuálně dokončuje studium na Ekonomicko-správní fakultě MU.

Když na prvním hodině v novém centru slyšel Krausovu podrobnou analýzu politických poměrů v zemi, s níž jako Iráčan léta sousedil, vrátil se Adday starší v myšlenkách tak trochu zpátky do rodné země. Sám by se nad situací u někdejších sousedů asi jen tak nezamýšlel.

„Pan Kraus udělal skvělou práci, popsal věci, nad kterými tamější obyčejní lidé téměř vůbec nejsou schopní uvažovat,“ reagoval na přednášku Adday, jenž by se mohl příležitostně objevit i jako host v magisterských kurzech na politologii. „Mám výhodu, že znám muslimské i české prostředí a umím se vžít do obojího,“ dodal ještě podnikatel.

Hlavní novinky