Přejít na hlavní obsah

První mapa Moravy slaví 300 let. K vidění je v Mendelově muzeu

Věrná kopie takzvané Müllerovy mapy je zde české veřejnosti představena úplně poprvé.

Müllerova mapa Moravy z roku 1716.

Vloni uplynulo 300 let od prvního komplexního mapování území Moravy. Toto zpodobnění historického území je známé jako Müllerova mapa. Jeho autorem byl totiž císařský zeměměřič Jan Kryštof Müller. 

Kulaté výročí připomíná výstava v Mendelově muzeu Masarykovy univerzity, která je mimo jiné exkurzem do historie zeměměřictví, kartografické tvorby a reprodukce starých map. Expozice, která je přístupná ještě do konce února, ukazuje chronologický vývoj mapového zobrazení Moravy od prvních známých map z poloviny 16. století. 

Věrná kopie Müllerovy mapy, jejíž kopie je uložena ve sbírkách ve vídeňské Österreichische Nationalbiblitohek, je zde české veřejnosti představena úplně poprvé. Známější je totiž až pozdější mírně odlišná tištěná verze.

Müller působil na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století jako císařský zeměměřič a jako první provedl podrobné mapování českých zemí. Vystudoval matematiku a kreslení, zabýval se geografií a přírodovědou. Jeho prvním významnějším kartografickým počinem bylo mapování nově vzniklé rakousko-turecké hranice, na které navázalo sestavení mapy Uher v měřítku 1 : 450 000. Po mapě Uher následovala právě mapa Moravy. Zeměměřič ji nakreslil jako dar pro císaře Karla VI. 

Grafické provedení a obsah rukopisné mapy se v mnohém liší od pozdější a mnohem známější tištěné verze, zejména v bohaté místopisné náplni je ukryto několik přírodních zajímavostí Moravy. K vidění jsou v muzeu také původní měděné tiskové matrice vyryté brněnským rytcem Johannem Christophem Leidigem.

Většina vystavovaných materiálů pochází z depozitu Mapové sbírky Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a dalších brněnských institucí, například Moravského zemského archivu a Moravské zemské knihovny.

Hlavní novinky