Přejít na hlavní obsah

Knihovna filozofické fakulty slaví 15 let. Přidejte se k oslavám

Budova, která patří mezi brněnské architektonické skvosty, nabídne v pátek 17. března bohatý kulturní program.

Knihovna Filozofické fakulty MU.

Knihovna Filozofické fakulty MU slaví tento týden výročí. Před 15 lety byla slavnostně otevřena její architektonicky ceněná budova v areálu na Arna Nováka. Málokdo už dnes ví, kde sídlila knihovna předtím. Od roku 1952 fungovalo do té doby na fakultě takzvané Knihovní středisko.

„Sídlilo v budově D v areálu Arne Nováka. K dispozici byla jedna studovna se 40 místy. Patřila k nejmodernějším vysokoškolským knihovnám v šedesátých letech,“ popisuje knihovnice Eva Jandová.

S rozvojem fakulty to ale přestalo stačit, a tak byla architekty Ladislavem Kubou a Tomášem Pilařem navržena současná budova, kde se mohou studenti v klidném prostředí věnovat studiu nebo ji využít k odpočinku.

Že je studenty hodně navštěvovaná potvrzuje knihovník Jiří Žgánič Šprdlík. „Měsíční průměr je za posledních pět let přes 20 tisíc návštěvníků,“ přibližuje. „Průměrně je to přes 750 lidí za den.“

Knihovna připravila na výročí otevření budovy kulturní program. „Pro akademiky bude hlavně dopolední program v pátek 17. března. Na odpoledne je poté přichystán koncert, na který lákáme spíš studenty,“ říká Jandová.

Návštěvníci se můžou těšit na prohlídku budovy, kterou provedou sami architekti. Připravená je vernisáž fotografií nebo promítání filmů natočených v knihovně nebo přímo o ní.

Na pondělí 20. března je nachystaná šifrovací hra Scholaris, v úterý 21. března je na programu čtení poezie a v pátek 24. března hostí knihovna autorské čtení spisovatelky a absolventky fakulty Petry Dvořákové z její knihy Sítě. 

Studenti, kteří chtějí dále v poklidu studovat, by kromě mírně zvýšeného hluku a zkrácené otevírací doby v pátek 17. března (už v 18:00) neměli v dalších dnech nic výraznějšího pocítit.

„Věříme, že to nebude pro návštěvníky velký zásah do jejich studijních plánů a že se naopak k oslavám přidají.“  Ve třetím patře bude každopádně klid za všech okolností.

Hlavní novinky