Přejít na hlavní obsah

Apríl: Masarykova univerzita zavede školní uniformy. V pondělky budou povinné

Opatření bude účinné od podzimního semestru. Jako uniformy dočasně poslouží mikiny.

Přílišná nesoustředěnost akademické obce přivedla vedení Masarykovy univerzity k zásadnímu rozhodnutí. Po vzoru vojenských vysokých škol zavede školní uniformy. Součástí nově připravovaného studijního a zkušebního řádu by se přitom měla stát i povinnosti pro všechny vysokoškoláky uniformy nosit každé pondělí. A to nejen při pohybu po univerzitě, i když vymahatelnost mimo akademickou půdu bude problematická.

„Když se člověk projde po univerzitě, uvidí tolik nesoustředěných studentů. Hlavně na ranní přednášky někteří přibíhají celí rozhození a na poslední chvíli, protože před tím trávili hodinu výběrem oděvu v šatníku. Dlouho jsem přemýšlel, co s tím, až mě to po návštěvě Univerzity obrany napadlo,“ líčí prorektor pro rychlá řešení Tomáš Marný.

Podoba uniformy zatím není jasná. Vycházet by měla z nového jednotného vizuálního stylu připravovaného ke 100. výročí založení Masarykovy univerzity. S opatřením se však vedení univerzity nechce čekat až do roku 2019, a tak se uniformou zřejmě dočasně stanou populární univerzitní mikiny.

„Jsou sice poněkud neformální, ale svůj účel to splní. Proč by se studenti měli zatěžovat každé ráno tím, co si oblečou. Někde na kolejích možná dříme nový Einstein, ale nemá čas vymyslet další teorii relativity, protože přemýšlí nad tím, co si zítra obleče do školy,“ sdělil Marný, který už v minulosti stál za populárními opatřeními, jako je zrušení jarního zkouškového období nebo změna barvy původně červeného diplomu.

Prorektor doplnil, že opatření by mělo začít platit už od podzimního semestru a to včetně povinnosti uniformu oblékat každé pondělí. „Na dodržování předpisu budou dohlížet dobrovolné studentské hlídky. Zpočátku budou udělovat jen napomenutí, později chceme zavést mírné tělesné tresty,“ dodal Marný s tím, že opatření by se postupně mělo začít týkat i pedagogů.

Studenti změnu vesměs vítají. „Bude to velká úleva. Tlak módních trendů je někdy nesnesitelný a navíc vyvolává nevraživost v kolektivu. To vše teď odpadne a budeme se moci plně soustředit na studium,“ uvedla třiadvacetiletá Veronika Snaživá.

Poznámka redakce na závěr: Pokud jste předchozí řádky vzali vážně, pak vězte, že vyšel 1. dubna ;)

Hlavní novinky