Přejít na hlavní obsah

Masarykova univerzita vyrazí do boje se studijní neúspěšností

Zjednodušení nabídky studia, jeho inovace a nové poradenské centrum pomůžou vysokoškolákům efektivněji získávat vzdělání.

V České republice končí až čtyřicet procent zapsaných vysokoškolských studií neúspěchem. Neznamená to, že by tolik lidí nedostudovalo, ale především, že studenti přebíhají mezi obory a dlouho vybírají, co pro ně bude to pravé. Právě na opatření proti tomuto fenoménu se zaměří nový pětiletý projekt Masarykovy univerzity, který právě odstartoval. Škola na něj získá z evropských fondů 200 milionů korun.

„Současné nastavení vysokoškolského studia umožňuje studentům zapsat si více oborů, a když zjistí, že některé z nich nejsou pro ně vhodné, předčasně je ukončí. Masarykova univerzita chce proto inovovat pojetí svého bakalářského studia, které umožní flexibilnější výběr konkrétního zaměření studia prostřednictvím specializací nebo mezioborových modulů typu minor, a to i ve vyšším ročníku. Zároveň zřídíme poradenské centrum, které pomůže uchazečům i studentům prvních ročníků lépe se zorientovat v nabídce oborů i v podmínkách studia,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Vedle vybudování podpůrného poradenského centra se projekt zaměří na inovaci studijních oborů, jejichž nabídka by se měla pro uchazeče zjednodušit, a tím i zpřehlednit. Pracovat se bude na úpravách s ohledem na požadavky trhu práce a důraz bude kladen i na propojení se zahraničím nebo na zavádění postupů pro zajišťování kvality oborů, do kterého se zapojí úspěšní absolventi. Peníze univerzita využije také na rozvoj služeb Střediska pro pomoc studentům se specifickými nároky (Teiresiás) a na další vzdělávání učitelů, zejména na zlepšení pedagogických kompetencí a zvýšení jazykové vybavenosti.

„Díky těmto aktivitám bychom měli dosáhnout hmatatelného zkvalitnění bakalářského studia na celé Masarykově univerzitě a více pomáhat studentům s volbou vhodného oboru, který budou ochotni a schopní úspěšně dokončit,“ uvedla prorektorka Masarykovy univerzity pro rozvoj Markéta Pitrová.

Na strategický projekt označený Muni 4.0 má Masarykova univerzita schváleno 200 milionů korun z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Oficiálně odstartoval 1. dubna 2017 a poběží pět let. Ve výzvě Evropského sociálního fondu je projekt nejlépe hodnocenou aktivitou v rámci celé České republiky.

Hlavní novinky