Přejít na hlavní obsah

Univerzita nabízí testování stavu chodidel. Informuje o něm nový web

Experti z Fakulty sportovních studií MU zájemcům přeměří chodidla a zhodnotí případné potíže.

Klíčovou informací je rozložení tlaků působících na chodidlo při chůzi, které je věrným odrazem funkčního stavu chodidla.

Budování Centra diagnostiky pohybu v těchto dnech dokončila Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity v bohunickém kampusu. Lidé si v něm můžou mimo jiné nechat zjistit, jak jsou na tom se zdravím svých chodidel.

Odborníci dlouhodobě spolupracují s obuvníkem Josefem Hanákem na výrobě zdraví prospěšné biomechanické obuvi, společně získali patent na stélku i botu samotnou. Kompletní informace o centru a samotném vyšetření jsou k dispozici na nově spuštěném webu.

Jak se na nohou projevuje životní styl člověka nebo rodinné predispozice, se může do centra přijít zeptat kdokoliv. „K otevření nás vedla myšlenka funkčního propojení výzkumu a vývoje. Veškerá data, která měřením lidí v centru získáme, zúročíme hned dvakrát. Jednak poskytnou zpětnou vazbu měřeným osobám a současně vytvoří nezbytný podklad pro další výzkum a vývoj nové obuvi,“ sdělil vedoucí výzkumného týmu Martin Zvonař.

Odborníci se věnují mimo jiné měření chodidel těhotných žen, kterým se skokově mění váha, a mohou tak mít potíže s chůzí.

Pracovníci centra návštěvníkovi vždy nejdříve přeměří chodidla a zhodnotí jejich funkčnost a případné potíže. „Klíčovou informací je rozložení tlaků působících na chodidlo při chůzi, které je věrným odrazem funkčního stavu chodidla,“ přiblížil Zvonař. Pokud se zjistí, že má příchozí nějaké problémy, může to řešit výběrem a zakoupením bot, které jsou přímo v prodejně, nebo si může nechat vyrobit obuv, jejíž vnější design si sám navrhne.

Měření a prohlídka jsou pro zaměstnance a studenty Masarykovy univerzity zdarma, pro zájemce zvenčí pak za 100 korun. Centrum se nachází v budově Fakulty sportovních studií MU na adrese Kamenice 5 v bohunickém kampusu a je otevřené zatím dva dny v týdnu – v úterý od 14.30 do 17.30 hodin a ve středu od 8 do 11 hodin.

Hlavní novinky