Přejít na hlavní obsah

Reportáž: Mezi nejlepšími pedagogy Muni je i učitelka chemie a její žák

Masarykova univerzita ocenila na zahájení akademického roku tři vynikající učitele a tři studenty podílející se na výuce.

Markéta Munzarová.

Univerzitní kino Scala se pomalu plní studenty, akademiky, jejich kamarády a známými. Přišli na středeční slavnostní zahájení semestru, které je spojené s udílením cen vynikajícím pedagogům a učícím studentům.

Málo peněz na vzdělávání
Úvodní slovo si bere rektor Mikuláš Bek, který připomíná aktuální dění ve společnosti. „Setkáváme se v atmosféře, která není úplně obvyklá, mezi zástupci veřejných vysokých škol a vlády to jiskří. Spor s touto vládou probíhá po celé její funkční období. Začal na jaře 2014 a pokračoval řadou nesplněných slibů,“ připomíná rektor probíhající jednání o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o 4,5 miliardy korun.

Podle Beka je od června jasné, že takové navýšení se neprosadí. „Požadujeme ale minimálně tři miliardy korun, což je částka, která stačí na aktuální náprava neutěšeného stavu,“ říká a připomíná nejnovější statistiky ze zprávy Education at a Glance 2017. Česká republika z nich vychází jako země, která je hluboko pod průměrem v částce vydávané průměrně na studenta nebo v počtu studentů připadajících na pedagoga.

„Naším cílem je zvyšovat kvalitu vzdělávání. Jsme jediná česká univerzita, která si v poslední době polepšila v mezinárodních žebříčcích, zlepšujeme se ve vědě, snižujeme počet studentů připadajících na učitele. Jsem v tom ale stále výrazně horší, než instituce v sousedních zemích, s nimiž se poměřujeme. Nedojde-li k navýšení částky pro veřejné vysoké školy, nelze v žebříčcích postupovat výše,“ zdůraznil ve svém projevu rektor s tím, že veřejné vysoké školy jsou připravené v případě nenavýšení rozpočtu protestovat v rámci Týdne pro vzdělanost, který se má konat 2. až 6. října.

Univerzitní kino Scala při zahájení akademického roku.

Stát podle Beka vytváří veřejným vysokým školám velmi nepříznivé podmínky pro to, aby mohly kvalitně učit. „Jsem rád, že nám se i přesto daří posouvat kvalitu studia a vědy směrem, který je žádoucí. Dnes oceníme kolegy, kteří navzdory negativnímu klimatu, ve kterém vzdělávání je tou nejméně lukrativní akademickou činností, věnují vzdělávání studentů plnou energii,“ připomněl rektor na závěr své řeči hlavní program večera, tedy předání Ceny rektora pro vynikající pedagogy a Ceny Studentské komory akademického senátu MU za studentský podíl na výuce.

Podívejte se na reportáž Muni TV


Tři ocenění učitelé
Cenu rektora získali tři pedagogové. Bronzovou medaili jako první přebírá Markéta Munzarová z přírodovědecké fakulty, která se zabývá fyzikální chemií a aplikací kvantové mechaniky v chemii.

Prorektor Martin Bareš doplňuje předání ceny komentáři, které ke svým nominacím připsali studenti. „Děkuji vám za zpříjemnění fyzikální chemie, která pro mne už není jen synonymem k peklu,“ cituje z příspěvků, které také poodhalují dění na přednáškách a cvičeních. „Nejvíc se mi líbí absence prezentací a psaní na tabuli. Oceňuji pozitivní přístup, vtipnost a snahu vyjít vstříc, a také, že nejsme nuceni jít k tabuli, když odmítneme,“ popisují výukové metody Markéty Munzarové další studentské komentáře.

Stanislav Balík.

Jako druhý přebírá cenu Stanislav Balík, který se na fakultě sociálních studií zabývá moderní českou a komunální politikou a také nedemokratickými režimy. „Oceňuji jeho férovost a názorovou nestrannost při přednáškách. Má velice poutavý přednes, u kterého je možné, na rozdíl od některých jiných vyučujících, stíhat si psát poznámky,“ cituje prorektor Bareš z poznámek hlasujících.

Jan Strejček

Posledním oceněním je Jan Strejček z fakulty informatiky, který se věnuje oblasti formálních metod a diskrétních struktur. Z citací studentů je patrné, že jím vyučované předměty nepatří k nejlehčím: „Při přípravě na zkoušku jsem týden neviděl denní světlo, nicméně jsem to díky jeho přednáškám dal na první pokus. Jeden z mála vyučujících, ke kterému stojí za to jít na cvičení i nepřipravený a unavený, a přesto odcházet s tím, že všemu rozumím a umím co je třeba.“

Tři vyznamenaní studenti
Předávání cen pak pokračuje. Předseda Studentské komory akademického senátu MU Ondřej Vymazal zve na pódium tři studenty, kteří získali nejvyšší počty hlasů za své výkony ve výuce. Prvním z nich je Hugo Semrád z přírodovědecké fakulty, který pracuje pod vedením před chvílí oceněné Markéty Munzarové. Studenti ho hodnotí jako chytrého, usměvavého a přátelského. „Myslím, že si přeje, abychom látce porozuměli a chápali ji v souvislostech,“ cituje místopředsedkyně SKAS Michaela Tvrdoňová z nominací.

Zleva: Hugo Semrád, Petr Sucháček a Vlastimil Reichel.

Druhým oceněným je Petr Sucháček, který se na filozofické fakultě věnuje pedagogice rozvoji pedagogických schopností. „Příjemné vystupování, nenásilná komunikace se studenty, dobré vedení celé skupiny k dosahování zlepšení u všech jejich členů. Umí vytvořit skvělou atmosféru ve třídě. Je tak akorát přísný, donutí člověka vystoupit ze své komfortní zóny,“ hodnotí jeho výuku studenti.

Cenu přebírá také Vlastimil Reichel z ekonomicko-správní fakulty, kterého studenti hodnotí jako velmi trpělivého. „Snaží se, aby studenti uměli věci vysvětlit, nejenom zopakovat naučenou poučku z knihy. Jednoznačně ho můžu zařadit mezi jednoho z nejlepších vyučujících, který mě do teď na této škole učili,“ napsali k jeho práci studenti.

Hlavní novinky