Přejít na hlavní obsah

Portál akutní medicíny má deset let. Využívají ho tisíce studentů

Akutně.cz zastřešuje moderní e-learningové způsoby zaměřené na akutní medicínu. Populární je v i zahraničí.

Na výroční konferenci si návštěvníci na praktických workshopech mohli vyzkoušet i práci s virtuálními pacienty nebo s pacientskými figurínami.

Tisíce unikátních přístupů zaznamenává každý měsíc portál Akutně.cz, který letos slaví deset let od svého vzniku. Zastřešuje moderní e-learningové způsoby zaměřené na akutní medicínu a využívají jej studenti českých a slovenských lékařských fakult i mladí lékaři před atestací. Portál je známý také v zahraničí, část jeho obsahu je totiž v angličtině.

„Naší největší chloubou jsou moderní dvojjazyčné výukové pomůcky v podobě virtuálního pacienta. Jde o interaktivní algoritmy, kterých je aktuálně dostupných více než osmdesát, a patří tak mezi celosvětově největší soubory virtuálních pacientů,“ uvedl jeden ze zakladatelů portálu Petr Štourač z Lékařské fakulty MU, který působí také jako přednosta kliniky dětské anesteziologie a resuscitace v brněnské dětské nemocnici.

Algoritmy provádějí situacemi, které mají budoucí odborníky naučit, jak co nejefektivněji pomoci člověku ve velmi závažném stavu. „Mohou tam najít situace jako resuscitace, dušení nebo komplikovaný porod, které jsou rozložené do jednotlivých uzlů, v nich se musí student rozhodnout, co udělat. Jsou to momenty, které by si měl zapamatovat,“ přiblížil Štourač.

Zároveň zdůraznil, že rozhodovací algoritmy vyrábějí sami studenti. „Jejich práci kontrolují odborní garanti a ještě pak podléhá kontrole externích hodnotitelů,“ řekl Štourač. Doplnil, že algoritmy získaly také řadu ocenění na univerzitní, národní i mezinárodní úrovni. Patří mezi vysoce citované publikace v časopisu Journal of Medical Interenet Research, který je jedničkou v této oblasti.

Každoročně se na přípravě výukových materiálů podílí asi šedesát studentů, další desítky se pak účastní víkendového kurzu urgentní medicíny, kde si mohou řadu zákroků vyzkoušet například na figurínách nebo při simulovaných nehodách.

„Urgentní medicína je jedním ze čtyř pilířů akutní medicíny. Patří do ní ještě medicína intenzivní, tedy nemocniční péče o pacienty, kterým selhává jedna či více životních funkcí, a anestezie, jež řeší nejen to, aby dopadla dobře operace, ale aby lidé přežili i dlouhou dobu po ní. Posledním pilířem je pak léčba bolesti,“ uvedl Štourač.

Díky spolupráci s Akutne.cz si navíc řada studentů vybrala pro atestaci obor anesteziologie a intenzivní medicíny či další klinické obory. „Pomocí moderních metod učení pomáháme řešit společenský problém s chybějícími specialisty v některých lékařských oborech. Aktivní přístup k výuce totiž motivuje studenty také k aktivnímu přístupu ve zvolené profesi. V dalších letech bychom chtěli posílit i oblast postgraduálního a dalšího vzdělávání, tedy rozšířit náš portál o materiály zajímavé a přínosné pro mladé lékaře před i po atestaci,“ dodal Štourač.

Portál se neomezuje jen na výukové materiály, mladí lékaři na něm mohou najít také informace z odborných konferencí nebo výběr toho nejzajímavějšího z odborné literatury.

Každoročně se navíc koná konference Akutně.cz určená pro studenty v posledních ročnících medicíny a lékaře před atestací. V sobotu 25. listopadu se konference účastnilo tisíc zájemců. Kromě přednášek si mohli v praktických workshopech vyzkoušet i práci s virtuálními pacienty na portálu a s pacientskými figurínami.

Hlavní novinky