Přejít na hlavní obsah

Ekonomové vytvoří mapu neziskovek. Pomůže s orientací v sektoru

Ucelený a přehledný pohled na neziskový sektor i pro laiky i pro obce nabídne projekt Ekonomicko-správní fakulty MU.

Obce coby poskytovatelé dotací mohou mapy využít pro ověření, zda už organizace nečerpá dotace na danou činnost odjinud, říká Marie Hladká.

Přispět na dobročinné účely je už běžné i v Česku a ochota k dárcovství stále roste. Pro řadu lidí je však složité najít organizaci, na jejíž činnost by rádi přispěli. Pomůže s tím nová interaktivní mapa neziskového sektoru, kterou začali připravovat odborníci z Centra pro výzkum neziskového sektoru Ekonomicko-správní fakulty MU.

Lidé dost často nevědí, co jsou to vlastně neziskové organizace, čím se zabývají nebo kde se nacházejí. „Existuje sice celá řada oficiálních databází a rejstříků, kde tyto informace jsou, ale není jednoduché se v nich zorientovat, data posbírat a vytvořit si nějaký ucelený pohled na český neziskový sektor,“ popsala Marie Hladká důvody, které k vytváření mapy vedly.

Odborníci už začali hledat potřebná data a prověřovat databáze, z nichž budou údaje pro vizualizace neziskového sektoru čerpat. „Z údajů Českého statistického úřadu jsme vyčlenili právní formy organizací, které považujeme za neziskové. Je jich okolo 130 tisíc. Teď hledáme a analyzujeme zdroje, v nichž jsou ověřitelná a aktualizovaná data o těchto organizacích, která bychom využívali při mapování,“ uvedla Hladká.

Mapa neziskového sektoru bude mít podobu webového portálu s interaktivními mapami a databázemi, které by se měly automaticky aktualizovat. Informace budou určené nejen pro širokou veřejnost, ale i pro obce nebo samotné neziskovky.

Lidé tam najdou informace, jaké organizace existují v jejich městě či okolí, čím se zabývají, zda třeba nemají veřejnou sbírku, a pokud ano, zda je schválená. Neziskové organizace tam mohou hledat partnery pro spolupráci nebo třeba konkurenci.

„Obce a města coby poskytovatelé dotací mohou mapy využít pro ověření, zda už organizace nečerpá dotace na danou činnost odjinud. Budou moci zjistit i to, kdo v regionu o dotace žádá a kdo ne. Mapa jim tak napomůže nastavit vlastní dotační politiku,“ doplnila ekonomka, která doufá, že projekt posílí transparentnost a také zodpovědnost v oblasti neziskového sektoru.

Testovací verzi interaktivních map chtějí ekonomové spustit do poloviny roku 2019, aby do konce tříletého projektu stihli ověřit, zda portál funguje a obsahuje všechny požadované údaje. Na projektu spolupracuje MAS Slavkovské bojiště a svazek obcí Ždánický les a Politaví.

Hlavní novinky