Přejít na hlavní obsah

Testovací software vyvinutý psychology z Muni využijí vojáci

Nástroj Hypothesis byl původně vyvíjený pro kartografy, nově se bude používat pro testování uchazečů o službu v armádě.

Čeněk Šašinka z Filozofické fakulty MU vedl výzkum softwaru.

Licenci na software pro online psychologickou diagnostiku Hypothesis získala od Masarykovy univerzity Ústřední vojenská nemocnice v Praze. Nástroj původně vyvíjený pro kartografy přepracovali odborníci z filozofické fakulty tak, že ho lze využít pro psychologickou diagnostiku. Nemocnice za zavedení, čtyřleté využívání softwaru a trojice testů kognitivních funkcí zaplatí několik set tisíc korun.

Software se bude používat pro testování uchazečů o službu v armádě, stejně jako to už dělá Vojenská nemocnice v Brně, která se podílela na jeho odzkoušení a dopracování. „Pro armádní uchazeče jsme navrhli mimo jiné testování kvality pozornosti, prostorové a verbální inteligence a schopnosti kognitivní kontroly, respektive kontrolu impulzivity,“ přiblížil vedoucí projektu Čeněk Šašinka, jak je diagnostický program pro nemocnice upravený.

Hypothesis vznikl ve spolupráci odborníků z filozofické a přírodovědecké fakulty a firmy Tilioteo. „Původně jsme ho vyvíjeli pro výzkumné účely v kartografii, kde nás zajímalo, jak alternativní formy zobrazení ovlivňují způsob, jakým lidé čtou mapu,“ přiblížil začátky projektu Šašinka.

Software pro kartografy vyvíjeli už před deseti lety, ale časem narazili na limity původního nástroje a museli začít budovat zcela nový. Na Hypothesis teď pracují už asi pět let.

„Dál ho samozřejmě využíváme i pro testování čtení v mapách. Pro nemocnice jsme museli upravit především uživatelské rozhraní a například podobu výstupů,“ uvedl Šašinka, který vede Centrum experimentální psychologie a kognitivních věd.

„Z hlediska komercializace vědeckého výstupu z humanitního oboru jde o ojedinělý případ. Obvykle se přenos technologií, respektive znalostí do praxe odehrává v těchto oborech na nekomerční bázi. Právě v tom je spolupráce s Ústřední vojenskou nemocnicí výjimečná,“ podotkla byznys manažerka z Centra pro transfer technologií MU Jana Daňková, která komercializaci pomáhala dojednat.

Software má potenciál i pro další převedení do praxe. „Jeho výhodou je mimo jiné to, že pro něj stačí běžný počítač a stabilní a rychlé připojení k internetu. Výzkumníci pak mohou testovat lidi po celém světě, což sami využíváme,“ doplnil Šašinka.

Hlavní novinky