Přejít na hlavní obsah

Spolupráce Ceitecu s DyNAbindem může přinést nové léky

Strukturní biologové z Muni se zaměřili na bílkovinné komplexy, které hrají roli v nádorových a neurodegenerativních onemocněních.

Jozef Hritz z Ceitecu MU vede výzkum 14-3-3 komplexů.

Tým strukturních biologů z Ceitecu Masarykovy univerzity získal významného partnera pro výzkum. S  německou firmou DyNAbind budou spolupracovat na výzkumu a vývoji potenciálních léků zaměřených na lidské 14-3-3 bílkovinné komplexy, které hrají roli v nádorových a neurodegenerativních onemocněních.

Pod souhrnným označením 14-3-3 se skrývá rodina bílkovin, kterou u savců tvoří soubor jejich 7 izoforem, které se liší aminokyselinovým složením svého řetězce. Izoformy mezi sebou mohou vytvářet až 28 různých párů, které jsou stabilnější, a ty se pak vážou na stovky dalších bílkovin či enzymů v těle a ovlivňují jejich aktivitu, regulují tak řadu buněčných procesů jako je růstu buněk či signalizace.

„Patří mezi nejvíc zastoupené bílkoviny v těle, především v mozku, a většinou výrazně zvyšuje aktivitu dalších látek, například enzymu tyrozin hydroxylázy, jejíž aktivita ovlivňuje hladinu adrenalinu v těle,“ přiblížil funkci zkoumaných bílkovin Jozef Hritz, který výzkum 14-3-3 komplexů vede.

Význam 14-3-3 bílkovinných komplexů je v tom, že pokud je narušené jejich fungování, vede to řadě degenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, onkologické nemoci ale třeba také revmatické nemoci. „Pokud vypuknou, je hladina určitých forem těchto bílkovin v těle výrazně vyšší či nižší. Zatím ale nevím, zda je to příčina či následek nemoci a naší ambicí je i díky této spolupráci přispět k pochopení těchto procesů,“ popsal Hritz.

Ačkoliv uvedené bílkoviny figurují v celé řadě onemocnění, je obtížné cílit na ně léčbu klasickými metodami, protože v těle vytvářejí komplexy s dalšími látkami. Ve spolupráci s německou firmou DyNAbind budou vědci z Ceitecu MU hledat látky, které se na bílkoviny dobře vážou a umí rozbít jimi vytvářené komplexy. Využijí k tomu platformu firmy s  názvem Dynamic Library, která hledá v  DNA knihovně ty nejnadějnější ze stovky milionů molekul, které mají potenciál stát se základem pro cílenou léčbu případně pro diagnostiku různých nemocí.

„DyNAbind vždy usiloval o inovativace. Jsme hrdí na to, že můžeme spolu s doktorem Hritzem a Ceitecem hledat a optimalizovat cílenou léčbu související s těmito fascinujícími bílkovinami,“ řekl spoluzakladatel a generální ředitel společnosti DyNAbind Michael Thompson.

První kontakty s firmou měl Hritz už zhruba před dvěma lety, kdy společnost začínala podnikat. Pak bylo potřeba ověřit, že jejich platforma je využitelná pro práci s bílkovinami 14-3-3 a nedávno podepsaná smlouva pak umožní, že vědci z Brna dodají do Německa upravenou bílkovinu a získají od firmy vybrané vhodné látky, které budou dál testovat a zkoumat jejich účinky.

„Identifikované molekuly by pak představovaly širokou škálu aplikací nejen v akademickém, ale i ve farmaceutickém sektoru. Pro mě i pro naše studenty je také velice motivující vidět, jak je náš výzkum uplatnitelný v praxi a jak jejich vlastní poznatky mohou přímo pomoci například při vytváření nové léčby,“ dodal Hritz.

Hlavní novinky