Přejít na hlavní obsah

Vědci se vrátili z Antarktidy

Tři členové expedice se ještě pokusí dopravit na stanici zásoby.

Tučňáků bylo letos kolem vědecké stanice J. G. Mendela poskrovnu.

Většina členů letošní výpravy na vědeckou stanici Johanna Gregora Mendela, kterou v Antarktidě vystavěla Masarykova univerzita, je zpět v České republice. Tři lidé se z jihoamerického kontinentu vypravili zpět na základnu na ostrově Jamese Rosse. Za pomoci chilského vojenského námořnictva se tam pokusí dopravit náklad paliva, solárních panelů, malou větrnou elektrárnu, kontejner pro úpravu a skladování vody a zásoby trvanlivých potravin.

Zásoby a vybavení se totiž kvůli zamrzlému moři nepodařilo na stanici dopravit už třikrát. První neúspěšný pokus se odehrál v loňském roce a letos se o to expedice pokusila už dvakrát. Ledová situace v okolí stanice se ale v posledních dnech výrazně zlepšila, led ustoupil a chilské námořnictvo je ochotné zkusit se dostat do těsné blízkosti ostrova. Na jejich další pokus budou dohlížet vedoucí expedice Pavel Kapler, technik Petr Šrámek a lékař výpravy Martin Slezák, kteří se zpět do České republiky vrátí koncem března.

Letošní šestnáctičlenná expedice v Antarktidě byla podle Miloše Bartáka úspěšná. „Přálo nám počasí, které bylo sice oproti předešlým sezonám chladnější a trochu větrnější, ale vyhovovalo terénnímu průzkumu. Na vzdálenější lokality jsme totiž nemohli po moři, ale museli jsme na místo dostat po svých,“ podotkl Barták.

Vědci v Antarktidě dlouhodobě zkoumají lokální klimatické podmínky, měří a hodnotí rychlost ústupu ledovců či rozmrzání vrstvy trvale zmrzlé půdy. Zabývají se také proměnlivostí UV záření během každoročního úbytku stratosférického ozónu nad Antarktidou. „Naše měření zdokumentovala například to, že v průběhu září a října loňského roku, byla ozónová anomálie větší než loni, a svými okraji zasahovala nejen do oblasti Antarktického poloostrova, ale až k Patagonii,“ uvedl klimatolog Kamil Láska.

Expedice do Antarktidy 2014.

Odborníci na ostrově Jamese Rosse sledují i reakce vegetace na extrémní klimatické podmínky, věnují se studiu biodiverzity mikroorganismů či parazitologii antarktických ryb a magnetorecepci u bezobratlých živočichů. „Letos se povedlo nalovit stovky ryb a získali jsme z nich tisíce parazitů pro další výzkum,“ doplnil ichtyolog Pavel Jurajda.

Do letošního odborného programu expedice byly zařazeny i některé nové projekty, například lékař výpravy se zaměřil na výzkum vlivu extrémního prostředí a zátěže na lidský organismus včetně monitoringu úrovně stresu.

Expedice byla složená z vědců z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR a společnosti Czechoslovak Ocean Shipping.

Hlavní novinky