Přejít na hlavní obsah

Religionisté ukáží taje náboženství v dokumentu České televize

První část třídílného cyklu s názvem Anatomie náboženství bude uvedena v neděli 10. května.

Dosud neznámé poznatky o chování věřících lidí a náboženství přináší nový pořad České televize, jehož první díl bude v neděli 10. května od 13.55 k vidění na druhém kanálu České televize nebo poté v archivu na webu.

Sérii s názvem Anatomie náboženství režíroval doktorský student religionistiky na Masarykově univerzitě Jan Motal. Jednotlivé díly navíc vznikly díky angažmá specialistů z Laboratoře pro experimentální výzkum náboženství Levyna na filozofické fakultě.

Třídílný cyklus je podle tvůrců jedinečný tím, že využívá poznatky moderní vědy, a novátorským zpracováním. Na jeho vzniku se podíleli vědci, kteří se studiem náboženství ve svém každodenním životě zabývají už léta, a můžou tak laikům vysvětlit třeba to, co lidé prožívají při extrémních rituálech a proč se vůbec k takovým praktikám uchylují.

„Chceme ukázat, že náboženské chování není něčím vytrženým z běžného života, ale že je člověku přirozené, jedinec v něm propojuje nástroje svého těla a mysli. Člověk je jen jeden a náboženství k němu neodmyslitelně patří,“ uvedl režisér Motal.

Jednotlivé díly jsou podle něj výjimečné svým vizuálním pojetím. „Každý má svůj vlastní formální styl. První přivádí diváka do vědeckého prostředí, vysvětluje, co to je kognitivní věda a čím se liší od jiných přístupů k náboženství. Druhý pojednává o dynamice ve společnosti a je to takový skupinový road trip, putování se členy hnutí Hare Krišna. A třetí pro změnu zkoumá vliv těla na naše vnímání, je proto ze všech tří dílů nejvíc lyrický a meditativní,“ shrnuje autor, který se režii věnuje několik let a s televizí už spolupracoval na jiných cyklech i solitérních dokumentech.

S nápadem vytvořit na české poměry dost specifický produkt přišli za Motalem zástupci České televize. Nejprve to vypadalo, že bude jen spolupracovat na scénáři, nakonec se obě strany dohodly, že bude celek i režírovat. Jako spoluscénáristu si přizval navíc studenta z katedry mediálních studií a žurnalistiky Miroslava Vlčka.

Od počátku se snažili držet ideje, že vznikne dokument anglosaského střihu. „Tím, jak je téma specifické, se ale příliš nedalo učit od domácích autorů. Na zkušenosti ze zahraničí zase nebyl čas, protože všechno se tvořilo dost rychle,“ říká Motal a přiznává, že ambice, které s kolegy na počátku projektu měl, byly hodně troufalé. „Myslím ale, že se ta troufalost vyplatila, soudě dle dosavadních reakcí se nám podařilo dát dohromady funkční celek.“

Zodpovědět museli při jeho tvorbě spoustu náročných otázek: Jak vysvětlit cíle religionistiky člověku, který o vědě a náboženství nic neví? Nebo jak mluvit o náboženství s divákem, který se v něm díky sekulární společnosti, v níž žije, příliš neorientuje? Jak dobré odpovědi se povedlo najít, můžou diváci České televize zhodnotit ve třech následujících týdnech.

Hlavní novinky