Přejít na hlavní obsah

Recenze: Amatéři ProFIdivadla brutálně černohumorní

Letos ProFIdivadlo připravilo hořkou komedii Amatéři.

ProFIdivadlo nastudovalo hořkou komedii Amatéři.

ProFIdivadlo na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v kontrastu k předchozím dvěma náročným tragédiím (Pán much a Přelet nad kukaččím hnízdem) vsadilo při letošní premiéře na výjimečně hořkou funebráckou komedii nejnižší cenové skupiny s názvem Amatéři. Podívejte se na fotogalerii na Facebooku.

Rakev přímo na jevišti, původní pohřební songy studentů zpívané živě, černý humor – někdy snad až příliš černý. V první verzi autora Josefa Tejkla bylo obsazení výhradně pánské, studenti si proto navíc připsali sedm nových dámských rolí doslova jako řemen. Abstinenty je třeba výslovně upokojit sdělením, že pivo čepované na jevišti ve hřbitovní putyce s názvem Krypta byl nealkoholický Birell.

Ještě před začátkem premiéry smutečně odění studenti přicházejícím divákům kondolovali a z reproduktorů znělo Cherubiniho Rekviem. Přesto atmosféra jaksi ne a ne být pohřební. Když se to pak celé rozjelo jak husitská vozba plná kamení puštěná z kopce proti Křižákům, ti rádoby zpustlí opilci na jevišti byli stále až nepatřičně roztomilí. A to je dobré poselství pro děkanát i rektorát: studenti MU nedovedou opilce ani přesvědčivě zahrát.

Výslovně bych pochválil kostýmy a výpravu: zejména z nozder kouřící a očima blikající prasečí hlava zaujala (nebyla to recyklovaná hlava z Pána much?). Mědílkovy hojné citace Františka z Assisi působily bizarně a někteří diváci si s nimi evidentně nevěděli rady. Občas to bylo provokativně cynické, jindy zas jímavě přímo ze života: „Mě stará tloukla cepem – a kde je teď?“ „Mě stará zase nadávala do kreténů – a kde je teď?“ No nerozteskněte se při tom!

Nemá smysl vyzdvihovat výkony jedněch herců na úkor jiných. Ale rád konstatuji, že vesměs nešlo o pouhé diletantské pitvoření, nýbrž že za černohumornou groteskou místy probleskovala tragika lidského údělu. Na tom si nápaditá režie dala záležet.

Celé představení se podařilo zkomprimovat do únosné doby trvání něco přes hodinu, bez přestávky pochopitelně. Suma sumárum: žádné velké umění, spíše plnokrevná studentská řachanda, poctivá sranda. Pravda, tak trochu smutná sranda. Katarze se nekoná.

Autor je student fakulty informatiky.

Hlavní novinky