Přejít na hlavní obsah

Zemřel první polistopadový rektor MU Milan Jelínek

Dnes ráno zemřel ve věku 90 let emeritní rektor Masarykovy univerzity a lingvista Milan Jelínek.

Masarykova univerzita přišla o jednu ze svých významných osobností. Dnes ráno zemřel ve věku 90 let její první polistopadový rektor Milan Jelínek, známý lingvista, který se věnoval jazykové kultuře a stylistice. Přečtěte si rozhovor, který Muni poskytl v roce 2008. 

EDIT: Veřejnost se bude moci s profesorem Jelínkem rozloučit v pátek 7. února ve 14:00 ve velké obřadní síni krematoria města Brna v ulici Jihlavská.

EDIT 2: Dobu, kdy vedl univerzitu, může také přiblížit projev, který k akademické obci přednesl, když v roce 1992 ve funkci rektora končil.

Milan Jelínek se narodil v roce 1923 v Brně. Na univerzitě začal působit ihned po druhé světové válce, vystudoval zde češtinu, ruštinu a srbochorvatštinu. Roku 1964 získal profesoru, v letech 1962 až 1964 působil mimo jiné jako děkan filozofické fakulty a v letech 1990 až 1992 byl rektorem Masarykovy univerzity.

„Emeritní rektor profesor Jelínek byl nejen akademik s širokým odborným záběrem, ale také člověk s pozoruhodnou životní zkušeností se dvěma nedemokratickými režimy. V posledních letech jsem měl několikrát příležitost s ním o jeho zkušenostech i aktuálních problémech hovořit. Celá univerzitní veřejnost jej bude velmi postrádat,“ uvedl současný rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Jelínek prožil život plný dramatických zvratů - na jeho osudu lze ilustrovat běh československých dějin 20. století. Zúčastnil se protinacistického odboje, vstoupil do komunistické strany, ale po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa se zapojil do disentu a nesměl pod svým jménem odborně publikovat. Když se koncem roku 1989 vrátil na univerzitu a hledal se vhodný kandidát na post rektora Masarykovy univerzity, byl vybrán právě on.

Hlavní novinky