Přejít na hlavní obsah

Studentky otevřely v nemocnici knihovnu pro pacienty

V rámci aplikačního semináře daly v Úrazové nemocnici Brno dohromady knihovničku s 200 knihami převáženě darovaných českými nakladateli.

(zleva) Tereza Vaňková, Petra Čápková, Barbora Červenková a Veronika Jílková.

Zpříjemnit pacientům jejich pobyt v nemocnici se rozhodla čtveřice studentek Filozofické fakulty MU. Veronika Jílková, Barbora Červenková, Tereza Vaňková a Petra Čapková vše připravily v rámci předmětu Aplikační seminář, který nabízí kabinet informačních studií a knihovnictví. V Úrazové nemocnici Brno dík tomu mohly provést obnovu knihovny se vším všudy, snad jen bez knihovníka.

„Našemu projektu říkáme Knihfúze. Vedle zpříjemnění pobytu v nemocnici má totiž také přivést pacienty k četbě,“ vysvětluje Veronika, která na téma pacientských knihoven psala i bakalářskou práci a vyplynul z ní tedy také obsah skupinového projektu na magisterském studiu.

V nemocnicích obecně knihovny buď nejsou, nebo jsou ve špatném stavu. Často se jedná o pár poliček, na nichž je několik knih, které se nikomu nehodily. „Bývá tam spousta brakové literatury. V úrazové nemocnici byly i kuchařky, což si jako pacient asi nechcete číst,“ vyjmenovává Tereza.

„Naši knihovnička funguje tak, že knihy jsou rozřazené do kategorií, jako je například detektivka, cestopis, horor a další. Každá má svoji barvu, takže se dá snadno poznat. V rámci kategorie jsou pak knihy řazené podle příjmení autora,“ popisuje systém Veronika.

„Knihovna má i svůj vlastní papírový katalog, který je na každém pokoji,“ dodává Tereza s tím, že pacienti rozhodně nemusejí být registrovanými čtenáři ani nic podobného, knihovnu si prostě spravují sami. „Personál nemocnice na to bohužel nemá čas, takže je vše založené na svépomoci pacientů. Uvidíme, jak bude knihovna vypadat třeba za dva měsíce,“ směje se Petra.

Ohlasy na vylepšení a znovuobnovení knihovny jsou pozitivní. „Staniční sestra nám psala, že ona i pacienti jsou spokojeni, že jsme jim něco takového vůbec umožnily a přinesly tam nové knihy,“ říká Veronika. Se spolužačkami je sehnaly od sponzorů, stačilo prý oslovit několik českých nakladatelství. „Dohromady máme asi 200 knih. Z toho 150 je právě od nich,“ upřesňuje Tereza.

Do budoucna počítají s dalšími rozvojem. „Daly jsme do knihovny i knihu přání, kam mohou pacienti napsat svoje postřehy,“ vysvětluje Veronika s tím, že se na ně budou snažit postupně reagovat.

Uskutečnit celý projekt ale nebylo podle studentek vůbec jednoduché. „Je těžké sehnat nemocniční oddělení, které by chtělo podobnou spolupráci navázat, protože lidé si často ani neposlechnou váš nápad nebo se z různých důvodů bojí jeho realizace,“ říká Barbora.

Studentky jsou při tom připravené projekt realizovat i na dalších místech. „Kdyby se objevil zájem i v jiných nemocnicích, tak jim rády vyjdeme vstříc. Jen bychom ty knihy musely sehnat asi nějak jinak, nemůžeme pořád dokola obepisovat nakladatelství,“ směje se Veronika.

Hlavní novinky