Přejít na hlavní obsah

Festival scénických čtení láká na norskou tvorbu

Brněnské Divadlo Feste připravilo na 5. až 28. května festival Specific tentokrát zaměřený na norské autory.

Scénické čtení Divadla Feste Ženy a sniper.

Čtení šesti textů významných současných norských dramatiků nabídne 5. ročník festivalu Specific připravilo brněnské Divadlo Feste. Akce se odehrají od 5. do 28. května v prostorách bývalé textilní továrny Mosilany.

„Norská tvorba není v českém prostředí příliš známá, ale neznamená to, že nestojí za pozornost. Norská společnost je pochopitelně jiná než ta česká, a je proto zajímavé, jak silná mezilidská témata, jež pokládáme za víceméně univerzální, Norové zobrazují,“ přibližuje překladatelka Karolína Stehlíková, která společně s další kolegyní texty na festival vybrala a přeložila do češtiny. „Novější norská dramatika je nebývale zajímavá po formální stránce. Dramatici se nebojí dekonstrukce textu, což ve výsledku přináší především vícero možných interpretací,“ doplňuje Stehlíková.

Diváci se mohou těšit například na nejnovější hru první dámy norské dramatiky a poezie Cecilie Løveidové nebo na debut Marie Tryti Vennerød, která festival osobně návštíví. Po scénickém čtení jejího textu bude následovat i tlumočený rozhovor s autorkou.

Na festivalu spolupracují studenti filozofické fakulty. Do organizace jsou zapojení produkčně a spolupracují i na vydání šesti čísel festivalových novin, jejichž první číslo bude k dostání na prvním scénickém čtení.

Celý festival se bude konat v industriálních prostorech před sto třiceti lety vybudované a dnes již nefunkční továrny na výrobu textilií Mosilana v ulici Špitálka 12 v Brně. Jednotlivá čtení začínají v 19:30 hodin a vstupné na každé z nich je 80/120 Kč.

První scénické čtení, text Marie Tryti Vennerødové s titulem Víc, je připraveno už na 5. května.

Hlavní novinky