Přejít na hlavní obsah

Video: Podívejte se na to nejlepší z filmového festivalu informatiků

Reportáž a vybrané snímky ze 17. ročníku filmového festivalu Fakulty informatiky MU.

Moderátorská dvojice Lucie Bartoňková a Jan Šplíchal na jedné z fotografií, které ve slideshow doprovázely přestávku v programu festivalu.

17. ročník Filmového festivalu Fakulty informatiky MU je minulostí. Ceny byly rozdány a vy, kteří jste na místě nebyli, si některé z nich můžete teď dál v článku najít a pustit. Ale popořádku...

Květnový festival se letos pro velký zájem opět konal na dvou místech – na fakultě informatiky a v Univerzitním kině Scala. Protože jsem nemohl být na obou místech, vyrazil jsem do Scaly, kam se streamoval živý záznam z fakulty.

Zájem o akci mi vyrazil dech, Scala byla skoro zaplněná včetně balkónu. To by člověk od amatérského festivalu pořádaného studenty skutečně nečekal. Díky kombinaci nadšených diváků, skvěle zvládnutého předtočeného moderování dvojice Lucie Bartoňkové a Jana Šplíchala a dobrému načasování programu byla atmosféra festivalu opravdu příjemná.

Filmy byly různorodé: v délce, tématu, žánru a všem ostatním. Shlédnout jsme tak mohli například animovanou černou komedii o vraždících ponožkách Pár, existenciální drama o setkání se smrtí Jednosmerný lístok nebo kontemplativní a spekulativní díla typu Gin.

Pár


Společným jmenovatelem všech dvanácti soutěžních filmů byla vysoká kvalita formy, studenti odvedli dobrou práci a až na občasný ne zcela vycizelovaný zvuk v několika z nich působily všechny snímky, vytvořené v rámci výuky na fakultě, velice profesionálním dojmem - od kostýmů přes střih až po hudební doprovod.

Lepší než Karkulka


Festivalová ocenění se udělovala ve dvou kategoriích – cena diváků a cena odborné poroty.

Jako třetí nejlepší film ocenili diváci animovaný snímek Lepší než Karkulka, pohádku s koncem, jak ho neznáme. Na druhém místě skončil Trans(ap)parent 87, který tak dokázal, že i život nudný pro jednoho informatika může být zábavný pro někoho jiného. Vítězem se stal výše zmíněný Gin – snímek o tom, že darováním svobody někomu můžeme ztratit něco, co bychom si sami mohli přát.

Anotace ke snímku Gin


U poroty skončily na děleném druhém a třetím místě dva filmy, které ocenili i diváci, Gin a Trans(ap)parent 87. Vítězem se stal, možná pro někoho překvapivě, surreálný komediální horor Co se dělo ve škole, v němž se snoubí tanec, osamělé boty a hledání neznámého.

Hlavní novinky