Přejít na hlavní obsah

Vědci z pěti zemí se v Brně utkají v evropském finále Science slamu

V Univerzitním kině Scala budou mladí výzkumníci soupeřit o přízeň diváků v pondělí 4. prosince.

Česko bude reprezentovat botanička Barbora Chattová z Přírodovědecké fakulty MU.

Evropské finále vědecko-populární soutěže Science slam se bude poprvé konat v České republice. Utká se v něm pět mladých vědců z Rakouska, Švédska, Finska, Švýcarska a Česka, kteří přiblíží svůj výzkum široké veřejnosti. Akce se bude konat v Univerzitním kině Scala 4. prosince od 19 hodin a vystoupení budou v angličtině. Vstup je bezplatný.

„Na každém slamu vystupuje několik účinkujících, kteří mají jen pár minut na to, aby veřejnosti zábavnou formou představili svůj výzkum. Na konci večera publikum hlasuje o vítězi,“ vysvětluje koordinátor akce Petr Holík.

V Brně se v listopadu uskutečnilo české finále Science slamu, které v konkurenci vědců z Masarykovy univerzity a Univerzity Karlovy vyhrála botanička Barbora Chattová z Přírodovědecké fakulty MU, která se v evropském finále utká se zahraničními soupeři. Chattová se mimo jiné věnuje výzkumu specifického druhu řas, rozsivek, v Antarktidě, kam jezdí na polární stanici Masarykovy univerzity.

„Science slam se koná v různých zemích Evropy už řadu let. Vzorem českého slamu je rakouská soutěž. I proto jsme moc rádi, že kromě jiných přijali naše pozvání právě zástupci této země,“ doplnil Holík.

Podívejte se videoreportáž z národního finále

Hlavní novinky