Přejít na hlavní obsah

Software na analýzu bílkovin stahují tisíce uživatelů

Program na modelování bílkovin Caver slaví úspěchy. Výzkumníci už připravují i jeho komerční verze.

Program Caver pomáhá vyhledávat dutiny a tunely v bílkovinách. Na obrázku je vizualizace ribozomu 70sRF2 složeného ze zhruba 300 000 atomů.

Přes devět tisíc stažení už zaznamenala základní verze softwaru pro modelování bílkovinných struktur Caver. Program pomáhá zlevnit a zrychlit například vývoj léků či jiných chemických sloučenin. Systém, který vzešel ze spolupráce fakulty informatiky a přírodovědecké fakulty, je natolik populární, že se jej jeho autoři rozhodli prodávat prostřednictvím spin-off firmy CaverSoft.

Základní verzi programu, který umožňuje vyhodnocovat dutiny a tunely v bílkovinách, a pomáhá tak při jejich úpravě, nabízejí autoři zdarma pro akademické a nekomerční účely. Zájem o něj mají ale i lidé z obchodní sféry. „Již brzy chceme dokončit komerční produkt a nabídnout jej prvním platícím zákazníkům,“ uvedl společník firmy a doktorand fakulty informatiky Vilém Šustr.

Na placené verzi softwaru pracují zaměstnanci CaverSoftu ve svém volném čase. Na prvním místě je totiž stále věda a pokračující výzkum modelování bílkovinných struktur. „Nyní máme nástroj pro analýzu tunelů, což je ale jen jedna část toho, co se dá na proteinech zkoumat,“ poznamenala spolumajitelka firmy Barbora Kozlíková.

Spin-off
je označení pro firmy vznikající odštěpením z vědecké organizace. Jejich know-how je výsledkem výzkumných aktivit dané instituce. Většinou jde o malé společnosti, které nemají dostatek prostředků pro realizaci vlastních investičních záměrů, a proto nabízejí možnost vstupu investora.

Nejlepší mladá firma
Spojení výzkumu a obchodu je náročné. S tím vědcům pomohla mimo jiné účast v podnikatelském akcelerátoru StarCube. Poté, co před rokem a půl založili spin-off firmu, šli vloni na podzim nabrat nové podnikatelské zkušenosti také do této soutěže. Klání organizované Jihomoravským inovačním centrem nakonec vyhráli jako vůbec první ryze vědecký projekt.

„Do soutěže jsme šli hlavně kvůli rozšíření obzorů, navázání nových kontaktů a získání informací nezbytných pro úspěšný prodej produktu,“ uvedla Kozlíková. Dodala, že i do budoucna počítají se spoluprací s univerzitou. „Velmi se nám osvědčila práce se studenty a rádi bychom se ucházeli o místo v inkubátoru, který vzniká na fakultě informatiky,“ dodala.

CaverSoft uspěl v soutěži inovačního centra v konkurenci devíti dalších projektů jako první čistě vědecký projekt. Úspěch v akcelerátoru měl i další projekt z MU. Studenti z fakulty sportovních studií skončili druzí se svým projektem Spoteee.

Hlavní novinky