Přejít na hlavní obsah

Klingonsky neumím, říká odborník na vesmírnou politiku

Teoretický ekonom se zabývá vesmírnou politikou, zkoumá dopady průzkumu vesmíru na ekonomiku.

Teoretický ekonomi Martin Machay.

Říká o sobě, že ho nebaví dělat věci, jimž se vě­nují stovky dalších lidí. Mimo jiné proto se te­oretický ekonom Martin Machay dal na obor, ve kterém se ve světě vyznají jen desítky lidí. Zabývá se vesmírnou politikou, konkrétně její ekonomickou částí. Psal o ní už svoji diplomo­vou práci a dokončuje disertaci.

Název oboru na první pohled svádí ke vtip­kování a sám Machay přiznává, že dřív musel občas poznámkám ze strany kolegů a známých čelit. „Ptali se mě třeba, jestli umím klingon­sky,“ zmiňuje umělý jazyk, jímž se dorozumí­vají postavy ze seriálu Star Trek.

Ale on opravdu neřeší vyjednávání mezi vzdálenými vesmírnými civilizacemi. Zajímají ho velmi praktické věci. Třeba to, jaké dopady má průzkum vesmíru na ekonomiku a politické dění.

Odvětvím totiž protékají velké sumy peněz. „Třeba Spojené státy vydaly v roce 2012 na ná­rodní vesmírné programy 50 miliard dolarů,“ přibližuje doktorand z ekonomicko-správní fakulty. Výzkum vesmíru je pro USA důležité téma minimálně od 50. let minulého století, kdy Sověti spustili program Sputnik a Američané navázali programem Apollo, v jehož rámci je­jich kosmonauti poprvé přistáli na Měsíci.

„Tehdy se povedlo v krátkém čase ohromně posunout vesmírné technologie. Američané od té doby stále deklarují vysokou míru hrdos­ti na vesmírný program, i když se ukazuje, že o tom, kolik peněz skutečně stojí a kam prostřed­ky putují, moc nevědí,“ přibližuje Machay.

Kombinace zájmu obyvatel a velké množství vynaložených prostředků dělá z takového vý­zkumu politické téma. Na podobě programu se projevila éra každého z amerických preziden­tů – Bill Clinton nechal předělat Mezinárodní kosmickou stanici do podoby, jak ji známe dnes, a trval na tom, aby se do jejího budování a provozu zapojili i Rusové. George Bush vkládal peníze do vojenských aplikací a Barack Obama řadu jeho rozhodnutí zrušil a soustředil se na snížení nákladů na dopravu do vesmíru.

Žádné velké vize na obzoru
Jestli měly státy dříve v souvislosti s vesmí­rem jeden velký cíl, třeba právě dobytí Měsíce, dnes podle Machaye tak velká vize neexistuje. Jednotlivé země se spíš snaží naplnit řadu men­ších. Od dob studené války se hodně změnilo.

„Doba prosperity a demokracie vesmírnému bádání obecně nepřeje. Je to vidět i na tom, že se v něm teď, soudě dle zájmu médií, stává ta­hounem Čína, která poslala svoje technologie na Měsíc a má i vizi přistát na Marsu,“ říká student hospodářské politiky, který ale obraz Číny jako velmoci vyvrací. Na vesmírné bádání totiž země nevynakládá ani desetinu prostředků, jaké in­vestují Spojené státy.

Amerika, Rusko, Čína, tři vedoucí státy v oboru, jen škoda pro Machaye a jeho výzkum, že nejsou blíž. Nebo ne? Prý ne. K datům, která doktorand potřebuje, se lze dobře dostat přes internet a navíc spousta zajímavého se děje i v Evropě.

Dlouhá léta se například mělo za to, že hlav­ním evropským hráčem ve vesmírné politice je Francie, která provozuje mimo jiné kosmodrom ve Francouzské Guyaně na jihoamerickém kon­tinentu, odkud startují rakety Evropské kos­mické agentury ESA. Z výzkumu Machaye ale plyne, že jádro podpory evropské vesmírné po­litiky leží o kus vedle, v Německu.

A ač se o tom málo ví, své aktivity v oboru má i Česká republika, byť úkol takto malých zemí spočívá v něčem jiném než třeba ve vývoji vlastních raketoplánů pro astronauty. „Menší státy mají servisní roli, starají se o to, co je pro velké země méně zajímavé,“ přibližuje Martin Machay.

Evropa tak mimo jiné konstruuje satelity a další zařízení a vyvíjí nové materiály, kte­ré následně vysílá do vesmíru. Na jejich pro­dukci se podílí řada států a mezi nimi i Česko, které vyslalo do kosmu jedno vlastní zařízení zkraje letošního roku. O dalších národních aktivitách ve vesmíru se lze dočíst na webu czechspaceportal.cz.

Hlavní novinky